CONFERÈNCIES

Conferenciant: Enric Benavent Vallès. Doctor en antropologia i professor de la Facultat d'Educació social i Treball social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull. Investigador sobre pessebrisme.

Contacte: suroimolsa@gmail.com 

----------------------------------------------------------------------------

Si vols programar una conferència sobre el pessebre, et proposo les següents:

800 ANYS DE PESSEBRES: Del pessebre de Sant Francesc als pessebres de la plaça de Sant Jaume


Aquest Nadal s’escau el 800 aniversari del pessebre que Sant Francesc d’Assís va organitzar durant la missa del gall de 1223. Hi haurà celebracions i recordatoris d’aquest fet per tot el món durant els dies de Nadal.

Una tradició tan arrelada com el pessebre, de fet, va incorporant, al llarg de la història noves formes d’expressió. Des dels pessebres conventuals al pessebre populars de les cases, per no dir els diorames de pessebre. De vegades ens sorprenem per algunes propostes com les que es presenten a la Plaça de sant Jaume. Cal aprendre a interpretar aquests pessebres contemporanis seguint el fil de la tradició.

Farem un viatge al món del pessebre des del segle XIII al XXI assaborint els simbolismes que cada época aporta a aquest art tan popular.

----------------------------------------

“EL POEMA DEL PESSEBRE” DE JOAN ALAVEDRA. 
Un pessebre d’exili



Joan Alavedra començà a escriure el poema El pessebre per acomplir el desig de la seva filla Maria.

Les circumstàncies polítiques impediren que pogués acabar el poema a casa seva. El manuscrit viatjà cap a l’exili en una maleta i va ser completat a França, on Alavedra i Pau Casals van compartir exili.

L’any 1944 el poeta lliura al músic el manuscrit i li demana que compongui un oratori a partir del text.

El text del poema “El pessebre” està ple de referències a l’exili.

La conferència aborda explicacions sobre l’exili de Joan Alavedra i Pau Casals, com es va acabar d’escriure el Poema del Pessebre a la Catalunya Nord, com Pau Casals es va entusiuasmar per posar-li música i com es van anar programant les primeres audicions de l’Oratori del Pessebre arreu del món.

Escoltarem alguns fragments de l’Oratori i el recitat d’alguns dels versos més emblemàtics del Poema.

----------------------------------------------

EL PESSEBRE POPULAR, LA REPRESENTACIÓ 
D’UN POBLE

A partir de les figures del pessebre popular català descobrim com la representació del pessebre és en el fons una autorepresentació de la pròpia societat. Analitzem i aprenem el simbolisme de totes les figures del pessebre popular.